Glas en Beelden van Gera Buter uit Eerbeek

Vele jaren hakte Gera Buter, haar beelden in vele steensoorten in haar ruime atelier in Laag-Soeren, waar ook regelmatig workshops worden gegeven. Een indrukwekkende beeldhouwreis naar Tenge Nenge in Zimbabwe in 2000 en deelname aan de Internationale Biënnale voor Moderne Kunst in Florence  in 2005 waren belangrijk voor de artistieke ontwikkeling..

Haar motto is: In iedere steen zit een beeld en ik mag het er uit halen.

Naast beeldhouwster in steen en klei is Gera Buter ook glaskunstenaar. In 2004 is haar “zoektocht in glas” begonnen in Haarlem met een cursus glasfusen door Jan Hein van Stiphout uit Tilburg. Oriëntaties in Leerdam , Zweden en vooral een bezoek aan glaskunstenaarBarry Campling in Stibbetorp (Zweden) waren zeer inspirerend.

De aanschaf van een glasoven en een Glas seminar bij Gobi ovens in Duitsland waren het gevolg. Ook volgde ze een cursus bij van Tetterode Glas Objecten in Amsterdam om nog meer glastechnieken te leren.
En in 2012 een buitenkansje: een 3 daagse masterclass van de bekende Glaskunstenaar Frank van der Ham bij Pfann in Maartensdijk.

Het spel van licht en kleur,smelten en vormen in glas is fascinerend. De techniek van fusing in een glasoven is ingewikkeld. De wetten van uitzetting en krimp, smeltpunten van glassoorten, barsten en scheuren, maar ook het slumpen in mallen moet je je eigen maken. Zo maakte ze een groot glas kunstwerk voor het nieuwe Kulturhus “ ‘t Sprengenhus” in Laag-Soeren en vinden vele glassculpturen hun weg naar glas liefhebbers.
Op dit moment woont Gera Buter in Eerbeek.

 
 
 
G.W. Buter de Nooij
Juliana van Stolberglaan 24
6961GD EERBEEK
Tel 0313842639
Email: gerabuter@planet.nl